E-Posta: info@necoline.com   Telefon: +90 541 674 05 98

EN

2022-02-28

Zigon Sehpalarda Metal Kaplama Oksitlenir Mi? Neden?

İhtiyaçlar doğrultusunda satın alınan ev malzemeleri ilk günkü parlaklık ve sağlamlığında kalmıyor maalesef. Yeri geldiğinde çiziliyor, rengi matlaşıyor, kir ve farklı izler üründe kalıcı olurken kaplamalarında da deformasyon oluşuyor. Ev ihtiyaçları arasında yer alan ve servis konulması açısından pratiklik sağlayan zigon sehpalarda da bu sorunlar ile karşılaşılıyor. Zigon sehpalar ahşaptan yapıldığı gibi, yarı ahşap ve metal kaplamalı ya da tam metal kaplamalı zigon sehpalarında üretimi mevcuttur. Sıklıkla karşılaşılan zigon sehpalarda metal kaplama oksitlenir mi? neden? gibi sorunların cevap niteliği taşıyan yazı içeriğinde soruna yönelik çözümler de bulabilirsiniz.

Oksitlenme Zaman İçinde Gerçekleşir

Altın, gümüş ve diğer metal kaplamalar zigon sehpalarda şık bir görünüm sağlar. Özellikle bulunan alanın dekoratifine uygun bu özellikte bir zigon sehpa seçimi yapıldı ise kullanırken ve temizlerken dikkat etmek gerekir. Hava içerisinde yer alan gözle görülmeyen diğer ağır ve hafif metaller ürünü kullanmazsanız bile zaman içerisinde oksitlenerek metalin ana renginin değişmesine neden olur. Ayrıca nemli bir ortam ve temizleme aşamasında ıslak bırakılan metal kısımlar oksitlenebilir. Özellikle ılıman ve yağışlı iklime sahip olan bölgelerde her türlü ürün gibi zigon sehpalarda da oksitlenme görülür.

Oksitlenme Nasıl Gerçekleşir

Renk değişimi ile başlayan ve paslanma olarak ta bilinen oksitlenme

  • Metalin oksijen ile buluşması sonrası oksitlenmenin ilk aşaması başlar
  • Hava ve sudaki oksijen tepkimeye neden olan etkendir
  • Oksitlenme başlangıç aşamasından itibaren kendi renginden başka renge bürünür. Kahve tonları ve ıslak ortamda yeşil küf rengine bürünür.
  • En ileri safhada üründe dökülmeler başlar.

Ürünü kurtarma için düzenli ve kullanım kılavuzuna uygun temizlenmesi gerekir.

Oksitlenme Başlarsa Neler Yapılabilir?

Oksitlenme başlamadan önce ürünü kullanımına uygun kullanmak gerekir. Oksitlenme başladı ise oksijenin metal kaplama ile ilişiğini kesmek gerekir. Bunun için ürünü yeniden boyamak yada aseton ve vernik gibi renksiz koruyucu maddeler ile o kısmı kamufle etmek gerekir. Ancak bu işlemi alanında usta kişilerden destek alarak yapmak gerekir. Aksi halde en ufak bir açıklık oksitlenmenin yeniden başlamasına neden olacaktır.