E-Posta: info@necoline.com   Telefon: +90 541 674 05 98

EN

2022-02-03

Mdf Ile Sunta Arasındaki Fark Nedir?

Mdf ve suntanın ne olduğu bilinerek evin ihtiyacı olan mobilyalar daha bilinçli bir biçimde seçilebilir. Ayriyeten, sunta ve mdf arasındaki farkın bilinmesi, alınacak mobilyanın dayanıklılığı dışında ücretiyle alakalı da fikir verebilir. Evlerde kullanılacak mobilyaların her daim dayanıklı olması istenir. Mobilyanın kalitesini tayin eden ise üretiminde kullanılan malzemelerdir. Eve alınacak mobilyalar için evvela bu malzemelerin bilinmesi gerekir. Peki, mdf ile sunta arasındaki fark nedir?

MDF Nedir?

Mdf, yapılırken odun ve bileşiminde selüloz bulunan başka maddelerin lifleriyle muayyen bir düzeye kadar kurutulmasının akabinde özel bir tutkal ile sıcak bir ortamda preslenmesiyle meydana gelen, plakalar şeklinde üretilen, işleme pratikliğinden ötürü mobilyacıların sunta kadar tercih ettiği bir mobilya unsurudur.

Sunta Nedir?

Sunta ise mdf ile benzer metotlarla yapılan fakat içerisinde bulunan odun parçaları daha büyük olan plakalardır. Sunta esasında suni tahtaya kısaltma işleminin uygulanması olarak kullanılır. Yonga levha adıyla da bilinir. Kalite sınıfı mdf'deki gibi suntalarda da geçerli olmaktadır. Tercih edilecek sunta kalite suntanın kalitesi mobilyanın dayanımını etkiler.

Mdf ve Sunta Arasındaki Farklar

Üretim basamaklarındaki farkların haricinde mdf ile sunta arasında bilinmesi gereken kimi farklar vardır. Bu farklar genellikle dayanım üzerinde olmaktadır. 

Mdf ile sunta arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Mdf içerisindeki kesif odun parçalarından ötürü suntaya nazaran daha ağırdır. Aynı ebatlarda iki ürün ele alındığında mdf daha ağırdır.
  • Mdf’nin dayanımı daha fazladır.
  • MDF’nin dayandığı kuvvetlere sunta dayanamaz.
  • İçeriklerinden kaynaklı olarak sunta ıslanmaya ve neme daha az dayanıklıdır.

Sunta şekillendirme işlemi esnasında kolayca dağılırken mdf yapısı kaynaklı dayanıklıdır ve şekillendirilebilir.

Mdf İle Sunta Nasıl Ayırt Edilir?

Alınacak ürünün yapıldığı malzemeyi öğrenmek son derece basittir. Ürünün kenarı bantlanmamış bölümüne bakılırsa şayet içerisinde kısmen büyük odun parçaları bulunuyorsa o ürün suntadır. Kesitine bakıldığında ürün daha düz bir yapıda ise o ürün mdf'dir. Kenarları pvc ile kaplanmış olan ürünlerde bu farkın anlaşılması oldukça zordur. Farkın anlaşılması için çıplak kenarlara bakılması gereklidir.