E-Posta: info@necoline.com   Telefon: +90 541 674 05 98

EN

2022-02-23

İdeal Masa, Sandalye Yüksekliği Nasıl Olmalı?

Standart masa, sandalye yükseklikleri; ülkeden ülkeye ve firmadan firmaya değişebilmektedir. Burada önemli olan sizin masa, sandalyenizi kullanacağınız ortam. İdeal masa, sandalye yüksekliği nasıl olmalı? Kullanacağınız ortamın boyutlarını dikkate alarak seçiminizi yapmanız çok önemli özellikle de internetten alışveriş yapıyorsanız. Yine de uzman bir görüşe danışmak isterseniz, bir iç mimarla görüşme yapabilirsiniz.

İdeal masa, sandalye yüksekliği nasıl olmalı neden bu kadar önemli diye soracak olursanız; hem mobilyalarınızın yaşam alanınıza uyum sağlayıp estetik görünmesi için hem de sizin ve misafirlerinizin konforu için çok önemlidir.

Masa Yüksekliği Nasıl Ölçülür?

Masa yüksekliği ölçüleri her zaman zeminden yukarı doğru alınır. Eğer ince bir masanız varsa daha yüksek bir sandalye düşünebileceğinizi amaçlar.

Standart Yemek Masası Yüksekliği

Standart yemek odası takımlarında yemek masasının yüksekliği zeminden masanın üst yüzeyine kadar 71-76 cm arasındadır. Bu ölçülere sahip olan bir masanın yüksekliğini değiştirmek, masa ne kadar hafif olursa olsun estetik olarak güzel olmayabilir. Bu yüzden özel mobilyalar tasarlanırken bu hususa dikkat edilmelidir.

Düşük Yemek Masası Yüksekliği

Yaşam alanınızda salon tarzı veya alçak oturma grubu tercih ederseniz, 40 cm ve altındaki yüksekliğe sahip koltuklarla birlikte standart yükseklikten yaklaşık olarak 66 cm daha düşük yükseklikte bir masa tercih edebilirsiniz.

Standart Mutfak Masası Yüksekliği

Mutfak masalarında ve tezgah tablalarında kullanılan yükseklikler genellikle standart yemek masalarında kullanılan yükseklikle aynıdır. Peki, bu ölçüleri değiştirmek istersek hangi boyutları seçebiliriz?

  • Bir mutfak adası veya mutfak tezgahı eğer sandalyelerle birlikte oturmak için kullanılacaksa daha yüksek bir yükseklik tercih edilmelidir.
  • Tezgah tablası için ise genellikle 86-99 cm arasında bir yükseklikte tercih edilir.

Yaşam alanınıza uygun olan yüksekliği yukarıdaki yükseklik aralıklarından seçip kullanabilirsiniz.

Standart Konsol Masa Yüksekliği

Konsol masaları genelde bir duvar kenarına veya bir kanepenin arkasına itilir, bu yüzden yükseklikleri değişebilmektedir ancak genel olarak bir konsol masasının kullanılan kanepenin sırt yüksekliğinden daha uzun olmaması gerektiği düşünülmektedir.

Sandalye Yüksekliği Nasıl Ölçülür?

Sandalye yüksekliğini ölçerken de aynı masa ölçerken olduğu gibi zeminden yukarı, sandalye ayaklarından oturulan yüzeyin üzerine doğru ölçülür. Sandalyenin boyunu ölçerken arkalık ve kol yüksekliği dahil edilmez. 

Eğer seçtiğiniz sandalye kolçaklı ise kol dayama yeri ile masanızın alt tarafı arasında yaklaşık olarak 18 cm boşluk bırakmalısınız. Yukarıda anlattığımız kriterleri göz önüne alarak siz de yaşam alanınızda estetik görünecek ideal masa, sandalye yüksekliği nasıl olmalı? Sorusuna yanıt bulabilirsiniz.